9 februari 2021I.AMDIGITALShare:

Digitale vaardigheden voor vijftigplussers: FutureLab50+

Voor veel werkenden is vergaderen via ZOOM en Teams inmiddels gesneden koek. Wie al een poosje buiten het arbeidsproces staat heeft deze en andere digitale vaardigheden vaak onvoldoende ontwikkeld. Veelal zijn dit vijftigplussers. Zij starten daardoor al met achterstand aan sollicitaties voor een nieuwe baan. Daarom lanceert JobOn het FutureLab50+. 

Fotograaf: MichielTon.com

Digitale vaardigheden cruciaal om kans op baan te vergroten

Dit programma biedt elke maand aan 50 oudere werkzoekenden de kans om zijn of haar digitale vaardigheden snel en op een leuke manier te verbeteren,  met inspiratie over de huidige arbeidsmarkt, mogelijkheden voor bij- en omscholing, online solliciteren en basiskennis over technologische innovaties. Het programma bestaat uit een digitale escape room, e-learning en een ‘bootcamp’.

Digitaal bewust en bekwaam via het FutureLab

“Voor in-between-jobbers is het belangrijk om te investeren in digitale vaardigheden. Zo zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werknemer wordt en ontdek je dat digitalisering juist kansen biedt en niet eng is”, zegt projectleider Inge Laagewaard van Stichting JobOn, de landelijke community voor werkzoekenden. Veel sollicitaties vinden tegenwoordig online plaats. Als je tijdens de hele lockdown periode zonder werk hebt gezeten, heb je weinig ervaring met videobellen. In het FutureLab50+ oefenen deelnemers onder meer met het gebruik van ZOOM en gaan ze ook aan de slag met LinkedIn. “Het programma start met een online escape room. Hierbij kruipen werkzoekenden in de huid van een recruiter en krijgen ze in 60 minuten een indruk van de vaardigheden en kwaliteiten die een recruiter belangrijk vindt bij het zoeken van een goede kandidaat. Na de escape room volgen er twee online inspiratiesessies en huiswerkopdrachten waarbij deelnemers inzicht krijgen in de digitalisering van werk en van de arbeidsmarkt.”, aldus Laagewaard.

Krachtige coalitie

JobOn organiseert maandelijks tientallen trainingen en workshops voor werkzoekenden. Laagewaard: “Het FutureLab50+: Ontdek je digitalent! is een prachtig nieuw programma waarmee we de komende maanden veel impact gaan maken”. JobOn werkt hierbij samen met de SERStichting Lezen&Schrijven en I.AMDIGITAL. “I.AMDIGITAL heeft de ambitie om één miljoen mensen klaar te stomen voor de digitale transformatie. En professionals te inspireren digitale vaardigheden te ontwikkelen, zodat je relevant blijft op de arbeidsmarkt en voorbereid bent voor de banen van de toekomst. Het FutureLab past daar perfect bij”, aldus Iris Koolen van I.AMDIGITAL.

Het FutureLab50+ is tot stand gekomen dankzij financiering van de Goldschmeding Foundation. Hierdoor hebben 500 werkzoekende vijftigplussers de gelegenheid om te werken aan hun de digitale skills. In samenwerking met uitkeringsinstanties wordt dit aantal nog veel groter.

Serious gaming

De afgelopen maanden is het programma getest en aangepast aan de nieuwste inzichten. Deelnemer Emma (54): “Ik heb ontdekt dat techniek en digitalisering ook kansen biedt in mijn branche, de hospitality. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gedaan met big data. Ik snap nog niet precies hoe het werkt, maar ik vind het leuk om daar nu meer over te lezen aangezien het ook invloed zal gaan hebben op mijn toekomstige banen. De escape room was bovendien heel leuk om te spelen. Het was een serious game waarbij je met een paar andere werkzoekenden allemaal puzzels moet oplossen. Erg leuk om samen te werken met mensen die je niet kent en na afloop via ZOOM na te praten en direct jenetwerk te vergroten”.

Vanaf deze maand kunnen werkzoekenden zich inschrijven voor de wachtlijst en gratis meedoen aan het programma. Bekijk www.jobon.nl/futurelab/ voor meer informatie over de escape room en het totale programma.