23 november 2021I.AMDIGITALShare:

Certificering AI for Business and Government

Artificiële Intelligentie (AI) gaat een steeds grotere rol spelen in alle sectoren wat betekent dat er niet alleen meer AI-specialisten moeten worden opgeleid, maar ook alle andere professionals een goed fundament van AI nodig hebben. De werkgroep Leven Lang Ontwikkelen van de Human Capital werkgroep van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft de certificering ‘AI for Business and Government’ ontwikkeld.

I.AMDIGITAL heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van deze certificering. Het is de standaard voor professionals die in hun werkomgeving AI willen inzetten en managers die over het toepassen van AI moeten besluiten. De professional leert wat AI kan betekenen voor een organisatie en hoe dat te organiseren. Het examen is dus sterk toepassingsgericht. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de voordelen van AI-toepassingen, datamanagement voor AI, bouwen en beoordelen van een AI-toepassing, ethiek, risico’s en betrouwbaarheid, en organisatorische succesfactoren om de mens en machine samen te laten werken. Voorbereiden op het examen kan door de online cursus ‘AI for Business and Government’ te volgen die I.AMDIGITAL in samenwerking met MI Company heeft ontwikkeld.

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) ‘AI for Business and Government’-certificering:

 • Is voor de professional in de breedste zin van het woord. Het is toegankelijk en bedoeld om een grote groep hbo+’ers in de Nederlandse arbeidsmarkt te bereiken
 • Is gericht op de toepassing van Artificiële Intelligentie (AI) in het bedrijfsleven. Wat kan je ermee? Hoe kan je het gebruiken in jouw werkveld? En hoe kan je jouw organisatie inrichten om gebruik te maken van AI? De diepgaande kennis over het technisch ontwikkelen van AI is geen onderdeel van ‘AI for Business and Government’.
 • Is gebaseerd op breed geaccepteerde wetenschappelijke inzichten en bevat alle elementen die van belang zijn voor het toepassen van AI
 • Is bedoeld als standaard kennisniveau op gebied van het toepassen van AI. Het is de bedoeling dat deze standaard richting geeft aan trainingsorganisaties zodat professionals opgeleid worden conform een afgesproken standaard vanuit de Nederlandse maatschappij, vertegenwoordigd door de NL AIC.
 • Creëert een standaard voor het kennisniveau op het gebied van de AI-toepassing die waarde heeft voor de arbeidsmarkt en voor professionals en organisaties die op zoek zijn naar gekwalificeerde professionals.

Wat wordt getoetst tijdens het examen?

 1. De toepassingen en voordelen van AI
  2. Data, robots en definitie van AI
  3. Voorspellingen, algoritmes, machine- en deep learning
  4. Bouwen en beoordelen van een AI-toepassing
  5. Datamanagement for AI
  6. Ethiek en betrouwbaarheid
  7. Organisatorische succesfactoren om mens en machine samen te laten werken,
  8. De toekomst van AI

Professionele certificering

De certificering ‘AI for Business and Government’ wordt behaald door het succesvol afleggen van een examen. De officiële certificering van het examen biedt de werkgever de garantie dat de werknemer de kennis en vaardigheden die getoetst worden, daadwerkelijk bezit. Ook biedt het de werknemer erkenning en meer waarde op de arbeidsmarkt. De NL AIC heeft gekozen voor Van Haren Learning Solutions als onafhankelijke certificeringsorganisatie.