10 november 2021I.AMDIGITALShare:

Rapport WRR: Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie

Kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons leven fundamenteel veranderen. AI wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen.

En dat is nog maar het begin aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de komende jaren zal AI doordringen in steeds meer domeinen van de samenleving. In het rapport ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’ concludeert de WRR dat als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, er niet alleen het risico is dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient.

AI als systeemtechnologie

De WRR betoogt dat AI een systeemtechnologie is, te vergelijken met elektriciteit en de verbrandingsmotor. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden voorzien. Om een systeemtechnologie als AI in te bedden is een integrale aanpak vereist, met intensieve betrokkenheid van de overheid. De WRR onderscheidt daarbij vijf opgaven: demystificatie, contextualisering, engagement, regulering en positionering.

Missie I.AMDIGITAL

De missie van I.AMDIGITAL is om één miljoen professionals klaar voor de digitale transformatie, zodat meer organisaties wendbaar en voorbereid zijn op een toekomst waarin #TECH bepalend is. Dit doen wij via een opleidingsprogramma die professionals inzicht geeft in de digitale toekomst en enthousiast maakt om zich bij/om te scholen.

Dit sluit aan op één van de vijf opgaven die de WRR identificeert in haar rapport: demystificeren. Met het doorprikken van onrealistische doemscenario’s en te hoge verwachtingen leren wij samen de juiste vragen te stellen.

Om inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt zullen binnen vijf jaar, miljoenen professionals moeten worden bijgeschoold in deze digitale data vaardigheden. Kennis hebben van AI is hierbij essentieel.

Het WRR pleit voor een stelsel van opleiding en certificering gekoppeld aan de invoering van een nationaal AI brevet. Dit brevet wordt door de WWR vergeleken met het vliegbrevet en de BIG registratie in de medische sector.  I.AMDIGITAL is als lid van de NLAIC één van de initiatief nemers voor de certificering ‘AI for Business and Government’.

Meer informatie

Kijk hier voor het volledige bericht vanuit de WRR, via deze link kunt u het rapport en de samenvatting downloaden.